Köp av en begagnad traktor

Eftersom det är mycket dyrt att köpa ny jordbruksutrustning ger den begagnade marknaden många möjligheten att skaffa en traktor som de annars inte skulle ha råd med. Även om en begagnad traktor är betydligt billigare än en nytillverkad kommer den ändå att kosta en hel del. Företagare och lantbrukare som köper en begagnad maskin omfattas inte av det vanliga konsumentskyddet utan har så kallad undersökningsplikt. Det är dock stor skillnad på att köpa begagnat från en firma än från en privatperson.

Kontrollera traktorn

När du köper en begagnad traktor privat finns det en del saker som du behöver undersöka först. Innan du skriver på ett köpavtal behöver du kontrollera objektet eftersom du som köpare har så kallad undersökningsplikt. Som köpare av begagnat har du en hel del skyldigheter. Men även en säljare har vissa skyldigheter och kan inte lura en köpare hur mycket som helst genom att skriva att traktorn säljs i “befintligt skick”.

När du undersöker en begagnad traktor bör du titta noga på karosseriet. Ett visst slitage är normalt eftersom det är ett arbetsfordon men tvinnad eller böjd metall kan vara en varning att traktorn varit med om en olycka. Exempelvis synliga skador på ramen kan ge framtida styrproblem och ojämnt slitage på traktordäcken. Kontrollera även däcken eftersom däck till en traktor är ganska dyra. Om däcken ser väldigt slitna ut är det ett bra förhandlingsargument för sänkt pris.

Ställ frågor

Vid köp från en privat säljare är det klokt att ta en titt på gården som säljer traktorn. En välskött och snygg gård har troligtvis också givit sin traktor god skötsel samt regelbundet underhåll. Var noga med att ställa frågor till säljaren som exempelvis om den har haft en tidigare ägare eller om den varit med om en olycka. Om du väljer att köpa en begagnad traktor, entreprenadmaskin eller anläggningsmaskin via nätauktionen Blinto slipper du en massa krångel. Alla objekt är besiktigade och har dokumenterats av säljaren tillsammans med Blintos auktionsmäklare. I en del fall har dessutom en oberoende besiktningspart anlitats. Hos Blinto kan du hitta bra anläggningsmaskiner som exempelvis minigrävare, grävmaskiner, hjullastare samt traktorgrävare. För att kunna lägga bud behöver du bara skapa ett konto hos Blinto. Vid försäljning av ett objekt behöver du endast kontakta Blinots säljare i din region.

Fördel med begagnat

Det finns självklart många fördelar med att köpa en begagnad traktor. Men för att undvika att bli lurad att köpa en traktor som är i dåligt skick behöver du kontrollera fordonet först. Kontrollera motorn och o-ringar på vevaxeln. Ta ut oljestickan för att kontrollera oljans färg. En mörkt svart olja eller en olja som luktar bränt är inte bra. Olja med en grå nyans eller om du upptäcker vattenbubblor på stickan är tecken på att oljan blandats med vatten. Oavsett vilket innebär det att du kommer att behöva kontrollera motorn mer noggrant. Att köpa en begagnad traktor kan vara en fantastiskt bra affär som sparar köparen en hel del pengar. Det är dock viktigt att kontrollera fordonet först så att det i slutändan inte blir en dålig och dyrbar affär.