Så bygger du en ny maskinhall åt dina traktorer

Driver du ett större eller mindre jordbruk och är beroende av dina traktorer och andra jordbruksmaskiner för att verksamheten ska gå runt? Då är du också intresserad av att dina traktorer har ett garage eller en maskinhall att stå i när de inte används. Väder och vind sliter nämligen på alla fordon och maskiner som får tillbringa alltför mycket tid utomhus. Läs mer här om hur du bygger en ny maskinhall åt dina traktorer samt vad du ska tänka på.

Storlek och funktion

Det första du ska fundera igenom är hur stor maskinhall du behöver och vilken eventuell inredning du önskar sätta in. Ska du köpa en färdig maskinhall eller vill du rita en helt efter eget huvud? En maskinhall är oftast ett bättre val än ett traktorgarage när du har ett större jordbruk med många och stora maskiner. Maskinhallen har ett väl tilltaget takutrymme och ger möjlighet att ha många och stora portar. Det enklaste men kanske också dyraste valet är att välja en prefabricerad maskinhall. Då får du nämligen färdigproducerade väggmoduler och utförliga monteringsbeskrivningar. När du har begärt en offert, kollat upp eventuella bygglov och lagt en beställning kommer din nya maskinhall hem till gården med lastbil.

Monteringsfasen

Vanligtvis är det en kranbil som fraktar din maskinhall och som kan hjälpa till att lasta av väggblock, olika sorters takstolar, syllar, väggband, undertak samt de tillval som du har gjort i form av portar, eventuella dörrar, fönster, isolering och yttertak. I själva monteringsfasen är det tacksamt att ha en egen traktor eller en lastare som kan flytta och transportera stora takstolar och väggblock dit de behövs och i den önskade ordningen. I takt med att den nya maskinhallen växer fram kan du se hur det hela kommer att se ut och du har tid att ändra placering av portar och dörrar. Det bästa är förstås om du har tänkt igenom allt noga från början så att du bara behöver följa ritningarna för att bli färdig. Det bästa med en maskinhall är inte bara att den ger skydd åt dyra maskiner och traktorer utan också att du har möjlighet att arbeta med service av jordbruksredskap och traktorer under tak. Det är utan tvivel betydligt enklare för dig att välja en maskinhall av byggsatsvariant än att ge dig på att rita och bygga ett eget traktorgarage. Gäller det dock ett garage till en mindre traktor på ett småbruk är det förstås en bättre och billigare idé att bygga eget.