Tjäna pengar på din traktor

En traktor kostar ganska mycket, särskilt en nyare modell. Samtidigt behåller en traktor sitt värde, på ett sätt som en bil aldrig gör. En traktor kan både ses som ett bra redskap, ett rolig fordon att äga om man är traktorälskare, men också som en liten investering. Om du har en traktor kan du faktiskt tjäna pengar på den och låta den betala sig själv.

Företagare

En förutsättning att kunna tjäna pengar på din traktor är att du är företagare, men de flesta traktorägare har antingen en skogsfastighet, är lantbrukare eller har eget företag. Om du äger en traktor för att du bor på landet och behöver den för att skotta snö eller utföra visst hobbyarbete, som att köra höbalar om du har djur eller liknande, bör du skaffa f-skattsedel. Då kan du ta betalt för dina tjänster. Du behöver vare sig ha ett företagsnamn eller någon slags företagsplan för att bli egenföretagare i Sverige. Som företagare, särskilt om du har djur, skog eller driver en lantgård, är en traktor ett oerhört viktigt redskap som alltid måste fungera, vilket inte alltid är fallet. Om du precis startat egen firma, kan du ansöka om lån till nystartat företag hos Qred, som hjälper små företag att växa.

Tjänster

Ett sätt att tjäna pengar med din traktor är genom att du hyr ut dig som traktorförare per timme eller dag. Det finns många som behöver hjälp med allt från att flytta en stuga till att platta till uppfarten eller skotta snö. Det är dock viktigt att du ser till att ha rätt slags försäkring, ifall något går sönder.

Tänk också på att olika traktorer lämpar sig till olika slags jobb. Om du planerar att köpa en traktor, kan det vara klokt att göra en liten marknadsanalys för att ta reda på om det finns en efterfrågan på dina tjänster. Det kan visa sig att det finns många potentiella kunder i en större stad två mil bort, som skulle kunna tänka sig att anlita en maskin för mindre jobb, men att det antingen handlar om en mindre grävmaskin eller en liten traktor. Genom att kolla upp efterfrågan innan du köper maskin, kan du köpa en bättre lämpad traktor, eller grävskopa, och låta den arbeta av kostnaden. Du kan också hyra ut din traktor eller grävskopa. Återigen är det viktigt att ha alla försäkringar och avtal som skyddar både dig och kunden.

Internet

Traktorer är dyra, liksom mycket inom lant- och skogsbruk. Samtidigt finns det ett stort intresse kring just dessa ämnen. När vi söker kunskap brukar vi gå ut på internet, googla eller söka på Youtube. Du kan faktiskt skapa en Youtubekanal eller en traktorblogg och tjäna pengar på det. Då det inte finns så många bloggar kring just de ämnena, och det är branscher med mycket pengar, kan det ge en liten extrainkomst.