Några kända traktortillverkare

Caterpillar

Den kända förkortningen CAT är nog ett namn och en logga som inte undgått flertalet. Företaget är amerikanskt och ligger i Illinois. De producerar dieselmotorer, anläggningsmaskiner och gruvutrustning och ser man en bulldozer på en byggarbetsplats är det inte osannolikt att den kommer från Caterpillar som ligger etta på topplistan.

Komatsu

Som det låter, är företaget japanskt och det näst största i världen på att tillverka anläggningsmaskiner och dess största konkurrent är Caterpillar. Komatsu har dotterbolag över hela världen och 30 tillverkningsorter.

Liebherr

Hans Liebherr är en tysk entreprenör som grundade företaget Liebherr 1949. Sätet ligger numera i Schweiz och tillverkningen avser allt från anläggningsmaskiner och traktorer till mobilkranar, flygteknologi, komponenter och hushållsapparater som slipmaskiner och annat smått och gott.

De är kända för att ha tillverkat världens starkaste mobilkran som lanserades 2007 och kan lyfta drygt 1200 ton.

Liebherr är ett familjeföretag med ca 30.000 anställda.

Volvo Construction Equipment

“Volvo CE” (http://www.ekuriren.se/nyheter/uppgifter-volvo-ce-kan-komma-att-saljas-om-lonsamheten-inte-okar/) tillverkar schaktmaskiner, grävmaskiner, dumprar, maskiner för asfalt m.m. Det ingår i Volvokoncernen och är det äldsta företaget som börjat producera anläggningsmaskiner. Det hela började nämligen redan 1832 genom Munktells Verkstad i Eskilstuna som först tillverkade verktyg och tryckpressar. Volvo köpte sedan upp företaget 1950.