Lamborghini – från traktor till sportbil

Traktorer är kanske inte det första många tänker på idag när de hör ”Lamborghini”, men det är faktiskt just i traktorer som detta sportbilsmärke har sitt ursprung. Bilmärket grundades av Ferruccio Lamborghini, som växte upp i en by utanför Bologna. Ferruccio visade tidigt intresse och fallenhet för teknik, och valde att studera ämnet i Bologna. Det var kunskaper han skulle få mycket användning för efter andra världskriget, då han kunde förtjäna sitt uppehälle genom att bygga om militärfordon till traktorer – kriget var över, och det italienska folket behövde jordbruk, inte vapen. Från år 1949 började Lamborghini till slut att tillverka nya traktorer i företaget Lamborghini Trattrice, och snart var Lamborghini den ledande tillverkaren av traktorer i Italien.

Samtidigt började Lamborghini utveckla nya motorer, och efter att han blivit missnöjd med en Ferrari han köpt bestämde han sig för att också ge sig på att tillverka en egen bil. Det beslutet vet vi i efterhand var rätt beslut, eftersom Lamborghini idag är en av världens främsta tillverkare av sportbilar.

Traktorverksamheten fortsatte vara lönsam även efter det, men år 1972 såldes Lamborghinis traktortillverkning till SAME, och från SAME såldes den år 1995 till Deutz-Fahr. De fortsätter att tillverka traktorer med namnet Lamborghini än idag.

Om du äger en traktor från Lamborghini, från deras tidiga tillverkningsår eller nyare, är det viktigt att du har möjlighet att förvara den på rätt sätt så att den inte rostar eller drabbas av andra skador. Det är till exempel viktigt att den förvaras i en varm och torr miljö. Skulle du behöva värma upp luften i det garage eller lada där traktorn står kan du till exempel köpa en CTC värmepump på Buildor.se, som effektivt värmer upp luften i det utrymme den placeras i.