Hur används en traktor?

Traktorer kan användas i många sammanhang, både inom lantbruk, jordbruk och skogsbruk samt byggarbete och liknande. Modellerna är många att välja mellan och testas regelbundet.

Inom jordbruket

När man är bonde och ska plöja, så eller putsa bete är traktorn oumbärlig. Vid dessa tillfällen ska traktorn kunna dra eller driva olika redskap för att bearbeta jorden eller marken. Därför är det viktigt att dessa traktorer har den utrustning som krävs. Man brukar tala om burna eller bogserande modeller. Det sistnämnda tillhör ofta traktorer som är tyngre och har större arbetskapacitet.

Inom skogsbruket

Att ha en traktor för skogsbruk är mycket nödvändigt och den skall kunna användas både för bogserande av träd och som röjningsmaskin. En bra utsikt från förarhytten är A och O då sikten kan påverkas, dels för alla träd och dels för mörkrets snabba inbrott på vintern. Därför är ett panoramafönster att rekommendera.

Maskinerna ska även komma med en rad finesser som gör att de kan koppla på vagnar, kranar, flishuggare och mycket mer. Dessutom ska det vara lätt att komma fram i den kuperade terrängen utan att tippa. Dagens skogsbrukstraktorer är utrustade just för dessa förhållanden och det finns en rad tillverkare som specialiserar sig på skogsbrukstraktorer, däribland Valtra.

Snöröjning

De mindre modellerna som röjer snön på vintern är utrustade med ett snöblad eller snöslunga framtill. Dessa traktorer har frontlyft som bär utrustningen som skall ploga bort snön och ofta är de lite mindre om det är stadsgator som skall snöröjas. De större modellerna kan istället ploga bort större partier på bredare vägar.

Frontlastad eller frontlyft

Om traktorn är frontlastad kan man behöva stabilisera framdelen med frontvikter för att balansera upp de burna modellerna. Frontvikter är också bra att ha för traktorns dragförmåga baktill. En frontlyft är dock stabilare och på den senaste tiden har traktorns design förbättrats så att föraren får ett bättre synfält när något skall lyftas framtill. Framdelen är således rundad istället för rak.

I början när frontlastaren kom, var traktorn ganska klumpig men med dagens teknik har det blivit möjligt att få finesser som lastdämpning, parallellföring och hydrauliska uttag för redskap som skall kopplas på. Även hydraulpumpar kan tillkomma till dagens traktorer

Man kan även numera köpa en baklastad traktor som är uppbyggd på samma sätt men omvänt.

De kan dock enbart användas som lastmaskiner men däremot är det enklare att manövrera redskapen på bakpartiet än på frontpartiet.