Byt bilen mot en ny traktor

[b]Har du någon gång tänkt tanken att byta ut bilen mot en traktor för att kunna fixa snöröjning och annat slitande arbete på egen hand? Traktorfordonet har gått igenom en revolutionerande utveckling och dagens “maskiner” imponerar. I den här artikeln får du tips på saker att tänka på när det kommer till att sälja bilen och köpa ny traktor. [/b]

Har du en bil för mycket är det kanske dags att sälja din bil och istället investera i en arbetsför traktor. Eller kanske helt enkelt investera i din första traktor till en unik samling? Tipset när du ska sälja din bil är att låta proffsen sköta det; det vill säga bilhandlarna. Då blir affären utförd på rätt sätt och det är bilhandlaren som sköter ägarbytet och andra administrativa bitar. När du så har pengarna i handen och börjar leta efter traktor att investera i finns det några saker värda att tänka på.

Inspireras i ditt köp av traktor

Precis som när du ska köpa en ny bil kan det vara bra att jämföra olika alternativ. För att hitta fram till olika modeller som känns intressanta för dig är ett besök på en eller flera mässor ett bra tips. Ett exempel är MaskinExpo – en årlig mässa i Stockholm. Här presenteras branschens senaste nyheter när det kommer till maskiner så som innovativa traktorer. Mässan har ett enda fokus och det är arbetande maskiner så chansen att bli inspirerad i ditt köp av traktor är stor!

Svenska Maskinmässan är ett annat inspirerande event för den som ska investera i en ny traktor. Här samlas maskinbranschens ledande tillverkare och företag. Som besökare har du möjligheten att ta del av närmare 800 häftiga nyheter från branschen.

Nytta och behov

Till skillnad från när du köper en bil är själva nyttan du tänker få ut av traktorn det väsentliga när du köper ett traktorfordon. Du kan så klart gå efter stil, design och motor, men i längden spelar maskinens praktiska funktion en avgörande roll. Var därför noga med att leta traktor i rätt kategori för att säkerställa att du får ut det du önskar av fordonet.

Det är heller ingen självklarhet att det du planerar att använda traktorn till anses vara korrekt av myndigheterna. Att använda en vanlig jordbrukstraktor till snöröjning kan i grunden kännas helt naturligt, men i vissa situationer är somliga fordon inte giltiga för en viss typ av jobb. Åtminstone inte om du frågar Trafikverket om hur de förhåller sig till exempelvis kommunala avtal för snöröjning.

Det stående tipset är dock att säkerställa att den traktor du köper har kapacitet samt lagliga förutsättningar att utföra det jobb du planerar. Ibland kan särskilda tillstånd krävas av trafikverket för att få nyttja en traktor till ett visst ändamål.