Traktortillverkaren John Deere

John Deere är ett varumärke som ägs av det amerikanska företaget Deere & Company. Jordbruksmaskiner, jordbruksredskap, dieselmotorer, skogsmaskiner och olika entreprenadmaskiner ingår i varumärkets produktsortiment. John Deere, grundaren av företaget, utvecklade den första stålplogen som blev kommersiellt framgångsrik. Det skedde parallellt med bosättningen och utvecklingen av mellanvästra USA, runt år 1837. Idag är Deere & Company världens största enskilda tillverkare av redskap och maskiner för skogsbruk, entreprenad och lantbruk. John Deere är ett välkänt och mycket inarbetat varumärke i Sverige, speciellt när det kommer till traktorer. Företagets huvudkontor ligger i amerikanska Moline, Illinois och det svenska huvudkontoret ligger i Malmö. Tillverkningen av deras produkter sker i fabriker som är placerade över hela världen. För den europeiska marknaden tillverkas den största delen av produktsortimentet i Mannheim, Tyskland. John Deeres olika traktorer för jordbruk tillverkas i storlekar från 51 kW/70hk till 445 kW/597hk och de största modellerna kan tillverkas med band eller med hjul.

Kort historia om John Deere

John Deeres traktortillverkning inleddes 1918 då företaget köpte upp bolaget Waterloo Boy Tractors och samma år sålde de hela 5634 exemplar av Waterloo Boy-traktorer. D-modellen var den första traktorn som hade namnet John Deere och den lanserades 1923. GP-traktorn skulle sedan komma att bli företagets svar på Farmall-traktorn och arbetet på denna inleddes 1925. Etableringen i Europa skedde 1965 genom att John Deere köpte upp Heinrich Lanz AG i Västtyskland. Företaget växte väldigt fort och under 1962 fanns det 35 000 anställda i John Deere-koncernen. Företagets huvudkontor invigdes 1964 och det ritades av arkitekten Eero Saarinen. Även idag kommer företaget regelbundet ut med nya innovationer som förenklar jordbruket. 2009 lanserade de till exempel den första bomullsplockaren som bygger runda bomullsbalar under tiden som den skördar. Den innovativa maskinen reducerar behovet av övrig utrustning ute på fälten. När man väljer att köpa en ny John Deere får man räkna med att betala ett högt pris, men kvaliteten försäkrar att man får ut många års användning av maskinen. Det går ofta att hitta använda John Deere-traktorer på olika annonssidor och tidningar. Då kan man kanske pruta ner priset och låna pengar för att ha råd med inköpet.

Företaget firar jubileum

År 2012 firade Deere & Company jubileum, för då var det 175 år sedan företaget grundades. Även under 2018 firar John Deere jubileum, för den 14:e mars är det nämligen 100 år sedan som företaget började tillverka traktorer. Ett antal jubileumsmodeller kommer då att tillverkas, i 6-, 7-, 8- och 9-seriens traktorer. Det kommer även att finnas en stor utställning på John Deeres museum i USA. I Sverige kan man räkna med att det kommer att finnas en hel del rabatter som man kan ta del av under året. I skrivande stund har till exempel utvalda modeller ur deras nya linje under 130 hk specialpris. Att låna genom Sambla och köpa en billigare traktor av världens kanske bästa traktormärke kan vara smart. John Deeres karaktäristiska gröna traktorer syns på väldigt många svenska jordbruk och det finns en anledning till det. Redan från starten har företaget varit pionjärer när det kommer till att vårda och effektivisera jordbruket.