Traktor på landet

Traktortillverkaren Valtra

Valtra är en tillverkare av traktorer och jordbruksmaskiner. Valtras traktorer tillverkas i Suolahti, Finland och Mogi das Cruzes, Brasilien. Valtras produkter på den brasilianska marknaden omfattar skördetröskor, sockerrörsskördare och såmaskiner. Valtras rötter går tillbaka till den finska statliga gevärsfabriken grundad i Jyväskylä 1928 och den finska statliga artillerifabriken, som flyttades från Helsingfors till Jyväskylä 1939. Efter andra världskriget 1945 var vapenfabrikerna som ägdes av finska staten förenad under en ny organisation, Statliga Metallverken. (Valtion Metallitehtaat), vars namn förkortades sedan till Valmet. Efter kriget konverterades artilleri- och gevärfabrikerna till att producera varor för krigsskador och den civila marknaden även om gevärsfabriken fortsatte att producera militära och civila vapen fram till 1992.

Även om traktorn är ett fantastiskt fordon så kan det ta väldigt lång tid att förflytta sig längre distanser me den. På senare tid har det även blivit smidigare att flyga. Såväl inrikes som utrikes. Hade du behövt ta traktorn från till exempel Skåne till huvudstaden så hade det tagit en väldigt lång tid. Som de säger så är ju tid pengar! Så om du behöver ta dig dit så finns det billiga flyg ängelholm stockholm. Så sitt inte hela helgen i traktorn, utan ta flyget istället!

Traktor och skördetröska

De första traktorerna från Valmet tillverkades 1951. Prototyperna och de första 10 traktorerna var resultatet av samarbetet mellan artilleri och gevärsfabrikerna och de första traktorerna använde faktiskt delar av kanoner för sina underramar, så Valmet gjorde bokstavligen plogar av svärd! Den första traktormodellen var Valmet 15, modellnumret som indikerar hur många hästkrafter den hade. Traktorn var avsedd att ersätta hästar på små finska gårdar och i skogarna. Den uppgraderade Valmet 20 modellen kom 1955.

Fabrik i Brasilien

Vid slutet av 1950-talet exporterade Valmet flera hundra traktorer per år till Brasilien. Den brasilianska regeringen planerade dock att nationalisera traktortillverkningen och meddelade en budtävling för att etablera fabriker där. Valmets fabrikprojekt godkändes, och produktionen började snabbt 1960 med utgångspunkt i Valmet 360 D-modellen. Valtra har inte bara sitt ursprung i Valmet, utan även Bolinder, Munktell och Volvo. Bolinder-Munktell fusionerades med det svenska företaget Volvo 1950 för att bilda BM Volvo som senare blev Volvo BM.

Traktor på landsväg

I slutet av 1970-talet beslutade Volvo BM att fokusera på byggutrustning och sälja sin traktor- och skogsmaskinerverksamhet. Valmet var redan större än Volvo BM på traktormarknaden och ville investera mer i verksamheten. Volvo BM och Valmet tecknade en avsiktsförklaring i november 1978 och det slutliga avtalet undertecknades den 1 oktober 1979

Arbetet med att utforma ett nytt sortiment av traktorer betecknade Volvo BM Valmet började redan i januari 1979. Scantrac AB, ett joint venture mellan Volvo BM och Valmet, var ansvarig för ingenjörs- och marknadsoperationer, eftersom Volvo BM ville överföra sitt försäljningsnätverk och kunder till Valmet. Traktorproduktionen på Volvo BMs fabrik i Eskilstuna, avbröts, och fabriken bytte till tillverkningsutrustning. De första Volvo BM Valmet modellerna presenterades i Sverige i maj 1982. Efter att ha tagit över Volvo BMs traktortillverkning blev Valmet det största traktormärket i Nordeuropa Finland och en av de mest populära traktorerna och blev årets traktor 2017. Vilket är den högsta utmärkelsen en traktortillverkare kan få!