Snöröjning med traktor

När snön börjar falla är det många vägar runt om i landet som ska plogas. Det går inte att ploga alla samtidigt och vissa vägar kommer alltid att vara mer prioriterade än andra. Den som bor ute på landet vet att det kan dröja innan plogbilen kommer och tar byvägen men om man kommer ut på vägen mot stan så är den jättebra plogad. På det så har det kommit nya krav på de som kör plogbilarna. De som plogar efter Trafikverkets vägar ska vara utrustade med en GPS så att man hela tiden kan följa vilka vägar som de plogat och se till att kraven uppfylls. På grund av denna nya teknik så känner sig många som plogar stressade och väljer bort mindre uppdrag som att ploga åt en mindre vägförening. I sin tur leder detta till ännu sämre plogade vägar ute på landet och att ha en egen traktor att röja snö med är inte så dumt.

Kontroll av statliga vägar

Med nya krav så riskerar små vägar riskerar sämre plogning samtidigt som många entreprenörer gärna vill fortsätta att ta sig an också de mindre uppdrag som de tidigare haft. Trafikverket äger många av de största vägarna, kommunen äger en del och så äger vägföreningar vägar. De entreprenörer som har körning åt Trafikverket vill sannolikt gärna ha kvar dessa då det kan vara en stor del av deras inkomstkälla under vintern. Då det ofta är ett väldigt tajt schema att ploga efter så sliter de hårt för att hinna med och samtidigt göra små avstickare efter vägen. Med dessa nya typer av GPS system är de hela tiden övervakade och istället för att riskera något då det kommer till den körningen så avsäger man sig den mindre körningen. Vägföreningar runt om i landet har märkt av svårigheter med att hitta någon som kan ploga deras väg. Samtidigt som man pratar om att hela landet ska leva och hur viktig landsbygden är så dyker såna här små saker upp som kommer att påverka mycket.

Ska man ploga själv?

Ett alternativ kan ju vara att man väljer och köpa en traktor och ploga själv. Inte bara ploga kring en stor hundgård på tomten utan verkligen säga till vägföreningen att man gärna tar på sig plogningen själv. Men hur länge är det en hållbar lösning om man har ett annat jobb på heltid att sköta? När det snöar mycket behöver det plogas både morgon och kväll, kanske också en gång mitt på dagen. Det bästa för alla parter är att de entreprenörer som jobbar heltid med att ploga också ges möjlighet till att utföra både de mindre och de större jobben, allt för att alla ska kunna bo och leva där de själva vill. Självklart är det viktigt att prioritera och att göra rätt saker i rätt ordning, men kanske man behöver sätta sig ner och fundera lite kring vad detta begrepp “prioritera” faktiskt innebär och vad som är rätt saker.