Framtidens traktorer

I dagens samhälle blir det mer och mer uppmärksammat att man måste gå över till miljövänliga alternativ. Detta gäller alla branscher och det diskuteras hett både runt matborden i Sverige och i de politiska debatterna. Man skulle kunna säga att det är vår generations största utmaning. Generationerna innan oss visste inte om konsekvenserna och generationerna efter oss kommer inte kunna ha möjligheter att göra någon skillnad. Jorden kommer leva vidare utan människan på den, så det enda vi gör i princip när vi inte tar klimatförändringen på allvar är att vi utrotar oss själva som art. Sverige är dock ledande i övergången till att bli mer hållbart. Det ligger stort fokus i att byta ut gamla energikällor till nya förnybara. Man kan se att det finns många privatpersoner som engagerar sig, installerar solceller på taken, byter ut den bensindrivna bilen till elbil och så vidare. Även bönder har börjat bli mer uppmärksamma kring frågan.

Lantbruket kan vara en miljöbov

I Sverige idag är det många bönder som börjat rannsaka sig själva för att se om det finns saker i verksamheten som man kan byta ut mot mer miljövänliga alternativ. Köttindustrin råkar vara en av de största miljöbovarna i världen och den aktivitet som undanröjer flest hektar regnskog varje år. Därför är det viktigt med nya alternativ och Fendt har en eldriven traktor som nu gör succé på marknaden. Med hela 136 hästkrafter går den här maskinen lika bra som en vanlig bensin eller dieseldriven traktor. Den har en batteritid på 4 timmar vilket borde vara lagom för de flesta bönderna. Men som många kanske känner till är det hektiskt under skördetiden och då brukar motorerna gå ganska mycket mer än endast 4 timmar. Den här traktorn är dock ett miljövänligt alternativ som gör det enkelt för bönder och lantbrukare att göra klimatsmarta val i sina verksamheter. Förhoppningsvis finns det snart även lagar som gör det mer förmånligt för våra bönder att bli gröna på riktigt i och med skatteavdrag och liknande.

Att välja rätt kan vara svårt

Det finns många produkter på marknaden som underlättar jobbet för en bonde eller lantbrukare. Det kanske är svårt för dem att göra ett miljövänligt val när det både är dyrare än de vanliga, traditionella alternativen och kanske helt enkelt inget som man tänk på att man behöver eller vill ha eftersom man redan har en traktor. en jordborr gör arbetet lättare också, och det kanske är enklare att tänka sig att den skulle göra skillnad i verksamheten på kort sikt. Men vi måste alla tänka långsiktigt och välja de alternativen som är bäst för vår planet. Man kan idag ta hjälp av många filmer och texter på nätet för att bli expert på det här ämnet. En trend att gå mot mer klimatvänliga alternativ drar igenom landet och förhoppningsvis följer alla delar av världen med snart. Dessvärre finns det vissa ledare, som USA:s president Trump, som inte tror på klimatförändring.