Drömmen om traktorn

De flesta kan nog hålla med om att landsbygden är traktorns rätta element. Här finns en uppsjö av olika årsmodeller, prisklasser och färger. Många lantbrukare har dessutom sina egna favoriter och en alldeles bestämd uppfattning om vilken maskin som är den allra bästa. Traktorns främsta uppgift brukar vara att bogsera, bära och ge kraft åt olika typer av jordbruksredskap på gårdar av varierande storlek.

Veterantraktorer

Mindre småbruk har ofta svårt att finansiera de riktigt moderna och kraftfulla traktorerna och måste ofta satsa på en äldre gårdstraktor av mindre modell. Många mindre gårdar ger gärna veterantraktorer som Volvo BM, Ford 4000 och den berömda “Grållen” – Ferguson TE20 en chans. En hel del av dessa gamla trotjänare har dessutom mycket mer att ge för den händige. Oavsett vilken traktor man väljer till sin lantgård finns det inga jobb som är för stora. Traktorn gör alltifrån snöskottning på vintern till plogning och skörd under vår, sommar och höst. De flesta äldre traktorer drivs med diesel eller bensin och klassas som miljöbovar. Andrahandsmarknaden är stor för den som drömmer om en egen gårdstraktor.

Olika tillbehör

Mindre gårdar kan med fördel satsa på äldre jordbruksmaskiner som till exempel såmaskiner, plogar, harvar, potatissättare, strängare, pressare, huggar, vältar och slåttermaskiner. Även här går det att fynda på köp och säljsajter samt olika sorters auktioner. Det finns dessutom en mängd vagnar, skopor, balspjut, stengrepar m.m. Det är egentligen bara fantasin som begränsar vad man kan hitta till sin gård och återanvända.

Biogastraktorer

En del politiker har helt andra drömmar när det gäller traktorer och framför allt de framtida traktorernas drivmedel. Här finns det ingen plats för vare sig de dieseldrivna efterkrigstraktorer eller de moderna jättarna. Miljöpartiet vill nämligen satsa på biogastraktorer genom att helt enkelt införa en bonus för de som byter ut sina dieseltraktorer och jordbruksredskap mot biogasdrivna maskiner. Om man tycker det är en dyr investering kan man alltid köra på ett lån för att bekosta det inköpet.

Vidare visar man även ett stort intresse för att titta närmre på en framtid med eldrivna traktorer. Argumenten handlar om att det ska vara möjligt att vara bonde i Sverige även efter nedmonteringen av oljesamhället. Intresset för biogastraktorer visar sig vara större än man trott helt enkelt för att bönderna själva skulle kunna utvinna gasen ur gödsel och annat jordbruksavfall.

Oavsett vilka drömmar man har om framtiden i stort kommer traktorn alltid att vara ett självklart inslag på landsbygden. Där hör den hemma bland åkrar, fält, lador och gamla grusvägar. Veterantraktorernas tid är snart förbi men än rullar de på gårdarna runt om i Sverige och påminner oss alla om den tid som flytt.